a

Kaymakam Başka Bir İlçede Görevli Memura Ceza Verebilir Mi?

Kaymakam Başka Bir İlçede Görevli Memura Ceza Verebilir Mi?

Soru: Merhaba, öncelikle bizlere vermiş olduğunuz destek için çok teşekkür ederiz. Bir sorun yaşasak direk siz aklımıza geliyorsunuz. Geçen hafta sosyal medyaya düşen kaymakam polis arasındaki malum olayı duymuşsunuzdur. Benim sormak istediğim soru şudur: “ Bir il’in herhangi bir ilçesinde kaymakam olan birisi, başka bir ildeki veya ilçedeki memurların da mülki amiri midir? Onlara ceza verebilir mi? Yani bir ilçenin kaymakamı başka bir ilçenin memuruna ceza verme yetkisi ve hakkı var mıdır?” Şimdiden teşekkür ederim.

Cevabımız: Değerli takipçimiz sosyal medyaya yansıyan “Kaymakam Polis Tartışması” olayından haberdar olduk. Keşke böyle tatsız bir olay olmasaydı. Yaşanan olay nedeniyle aklınıza takılan soruya dilerseniz kanunlar çerçevesinde cevap verelim, Şöyle ki;

5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nda Vali ve Kaymakamların görevleri ve yetki hakkında düzenleme yapılmıştır. Bu kanuna göre; Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Kaymakam ise ilçe genel idaresinin başı ve mercii’dir.

İlgili kanunun “Kaymakamların hukuki durumları, görev ve yetkileri” başlıklı 31. Maddesinde
➊…Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir;
➋ Kaymakam, ilçenin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur;
➌ Kaymakam, ilçenin idare şube başkanlariyle ikinci derecedeki memurlarına, genel ve özel kolluk amir ve memurlarına Memurin Kanundaki usulüne göre savunmasını aldıktan sonra uyarma, kınama cezaları verir ve uygular. Daha ağır disiplin cezaları verilmesi için özel kanunu hükümlerine göre teklif ve talepte bulunabilir.
➍ Kaymakamlarca re’sen verilen cezalar kesindir. (Bu cezalara karşı idari yargı yolu açıktır)
hükümleri amirdir.

Yine aynı kanunun 32. Maddesinde “Kaymakam, ilçe sınırları içinde bulunan genel ve özel kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir” hükmü amirdir.

İlgili kanun maddeleri incelendiğinde;
•Kaymakamın mülki amiri olduğu ilçe sınırları içinde yetkili olduğu,
•Kendi ilçe sınırları içinde genel ve özel kolluğun amiri olduğu,
•Kendi ilçesi sınırlarında görevli memurlara “memurun kanundaki usulüne göre savunmasını aldıktan sonra uyarma, kınama cezaları”nı verebileceği,
•Daha ağır cezaları ise sadece teklif ve talepte bulunacağı,
şeklinde yetkilerinin olduğu anlaşılmaktadır. Değil başka bir ilin ilçesindeki memura ceza vermek, balı bulunduğu ildeki başka bir ilçesinde bulunan memura bile en basit bir ceza verme yetkisinin olmadığı ilgili maddelerden açıkça anlaşılmaktadır.

Not: Disiplin Cezası alan, eş durumu ataması yapılmayan, rütbe terfi alamayan, polis okullarından ilişiği kesilen veya başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.

GSM: 0552 559 4913
www.polismevzuat.com





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Sıradaki haber:

Görevi Savsaklamak’tan Polis Memuruna Verilen Ceza

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.