Polis memurunun nüfusa kayıtlı olduğu ile atamasının kapsamı genişletildi
Emniyet Hizmetleri Sınıfı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 17.03.2022 tarihinde değişmesiyle birlikte polis memurlarının nüfusa kayıtlı olduğu illere atanmasına engel olan 7. Maddesinde de bazı değişiklikler yapıldı.
Bilindiği üzere erkek polis memurları kendi nüfusa kayıtlı oldukları illere ve bayan personeller ise eşleriyle evlenmeden önceki nüfusa kayıtlık oldukları illere atanamıyordu. Ancak istisna olarak aynı maddenin b) fıkrasında büyük şehir olan iller için bu yasağın uygulanmayacağı (polisler nüfusa kayıtlı oldukları büyük şehir olan illere atanabilir) ve yine d) fıkrasında da malul olanların akrabaları, vazife malûlü idari polis ve eşleri, kendisi eşi veya çocuklarının sağlık özrü olanlar için yasağın uygulanmayacağı yani “nüfusa kayıtlı oldukları illere atanamayacağı” hükmünden muaf oldukları şeklinde düzenlenme vardı.
KAPSAMI GENİŞLETİLDİ, YASAKLAYICI MADDEDEN MUAF OLAN PERSONEL SAYISI ARTTI !.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte daha önce nüfusa kayıtlı oldukları illere atanabilecek olan personellere yenileri eklendi.
Örneğin; Daha önce sadece 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu veya 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunlar kapsamına girenler bundan faydalanıyorken, yeni düzenlemeyle 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi veya 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri kapsamına girenler de dahil edildi.
Yine daha önce sadece vazife malûlü idari polisler ve eşleri nüfusa kayıtlı olduğu illere atanabiliyorken, yeni düzenlemeyle annesi, babası, çocukları, çocuklarının eşleri, kardeşleri ve kardeşlerinin eşleri de dahil edildi.
GÜNCEL YÖNETMELİK MADDESİNE GÖRE AŞAĞIDAKİ ŞARTLARI SAĞLAYAN POLİSLER NÜFUSA KAYITLI OLDUKLARI İLLERE ATANABİLİRLER.
Madde 7 – d ) Kadro durumunun uygun olması hâlinde, özel harekât branşlı personel hariç aşağıdaki personel hakkında (a) ve (b) bendi hükümleri uygulanmayabilir:
1) 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi veya 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri kapsamında; hayatını kaybedenlerin veya malûl olanların eşi, annesi, babası, çocukları, çocuklarının eşleri, kardeşleri ve kardeşlerinin eşleri.
2) Vazife malûlü idari polisler ile eşi, annesi, babası, çocukları, çocuklarının eşleri, kardeşleri ve kardeşlerinin eşleri.
3) 6/2/2018 tarihli ve 7082 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanunun 14 üncü maddesi kapsamında gazilik unvanı verilenlerin kendisi, eşi, annesi, babası, çocukları, çocuklarının eşleri, kardeşleri ve kardeşlerinin eşleri.
4) 20/2/2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında kendisi, eşi veya çocuğu hakkında verilen Sağlık Kurulu Raporunda engel oranı %50 ve üzerinde bulunanlar.
5) 20/2/2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında çocuğu hakkında verilen Sağlık Kurulu Raporunda;
a) “3-Orta Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır (%50-59)”,
b) “4-İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır (%60-69)”,
c) “5-Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır (%70-79)”,
d) “6-Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (%80-89)”,
e) “7-Özel Koşul Özel Gereksinimi Vardır (%90-99)”,
ibaresi bulunanlar.
6) Emniyet Teşkilatında görevli iken, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi kapsamında olanlardan vazife malûllüğüne bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybedenlerin eşi, annesi, babası, çocukları, çocuklarının eşleri, kardeşleri ve kardeşlerinin eşleri.
Polisler bütün hizmet bölgelerinde görev yapmak zorunda mı?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Çocuğumun ileri düzeyde özel gereksinimi vardır şeklinde ÇÖZGER raporu var, tayin hakkım mevcut mudur? Ayrıca operasyonel birimde çalışıyor olmam varsa tayin hakkıma bir engel teşkil eder mi? Son olarak çocuğumun bu raporuyla gece çalışmalarından, ek görevlerden ve şark hizmeti gibi şeylerden muaf tutulma durumum var mıdır? Teşekkürler.
Çalıştığınız yerde çocuğunuzun tedavi imkanı yok ise atama talep edebilirsiniz.
Yeni memurum babam gazi şuna İstanbul’da görev yapıyorum tayinimi memleketime yaptırabiliyor muyum
Oktay bey, Emniyet atama yönetmeliği kapsamında gazi yakınları mazeret ataması talep edilebilirler.
Emniyet atama yönetmeliği madde 18 mazeret atamaları
Mazeret atamaları aşağıdaki hâllerde talep edilebilir:
f) 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılanların kendi istekleriyle atanma talebinde bulunması.
Şeklindedir..
7. Madde d bendi ise şöyledir;
3) 6/2/2018 tarihli ve 7082 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanunun 14 üncü maddesi kapsamında gazilik unvanı verilenlerin kendisi, eşi, annesi, babası, çocukları, çocuklarının eşleri, kardeşleri ve kardeşlerinin eşleri.
Selamlar. Isparta’da 3 yıllık personelim. Daha önce Muğla ve Şırnak illerinde götev yaptım. 3 kardeşiz ancak tek erkek çocuk benim. Aynı zamanda nüfus kütüğüm Antalyada.sayın bakan geçen gün Tv’de bir annenin bit opluysa göndeririz şeklinde bir ifade kullandı. Sizce anne babamın sağlık sorunları sebebiyle Antalya iline görevlendirilme şansım nedir.
Mustafa bey annenin bir oğlundan kasıt evin tek çocuğu olmasıdır. Yönetmelikte anne baba hasta ise ve anne baba için tek çocuk ise; ya da kardeşi hasta ise kardeşinin tek kardeşi ise yani ondan başka kardeşi yoksa anne, baba veya kardeş hasta olduğu için atanabilir.
5434 skm şehit kardeşiyim batıda bir ilçede 2020 yılından beri görev yapıyorum ancak ilin görev süresi 4 yıl bu süreyi beklemeden bu yaz memleketime tayin olabilirmiyim?
Mazeret ataması madde 18 f) fıkrasında; 7. maddenin birinci fıkra d) bendindeki şartları sağlayanlar “kendi istekleriyle atama talebinde bulunabilir” hükmü vardır. Mazeret atamaları yılda 2 defa Şubat ve Eylül aylarında yapılmaktadır. Eylül ayı için mazeret ataması talebinde bulunabilirsiniz. Şartları taşımanız durumunda idare isterse daha önce de atamanızı çıkarabilir, ama en geç eylül ayında atamanız yapılabilir.
nüfusa kayıtlı olduğu il büyükşehirse atama olabiliyor mu bu konuyu açabilir misiniz?
Evet yönetmelikteki ilgili madde bu yöndedir. Büyük şehir olan illere atanabilirsiniz. Bu şekilde atanan binlerce polis memuru var.
Merhaba Afyon da 4 yıllık personelim 2 kardeşiz babamın 89 engeli raporu var abim evli özel sektörde çalışıyor farklı ilçede ikamet etmektedir babamın hastane tedavi ihtiyaçları olmakta sürekli bu rapor ile ailemin tanına tayin isteyebilirmiyim hataya
Samet bey, atama yönetmeliği sağlık sebepleriyle yer değiştirme başlıklı 37. maddesindeki “Anne ve babası için tek çocuk, kardeşi için ise tek kardeş olması şartıyla, bu kişilerden birine vasi tayin edilmesi durumunda anne, baba veya kardeşinin” hüküm gereği evin tek çocuğu olmadığınız için malesef atamanız red edilebilir.