a

Devlet Malı Eşyayı Kaybetmekten Verilen Ceza

Devlet Malı Eşyayı Kaybetmekten Verilen Ceza

Soru: çalıştığım noktada diğer grupta araç altı arama aynası kayboldu. Denetlemeye gelen komiser 3 gruba da rapor tuttu ve işleme koydu. Bana “Önlem almamak veya tedbirli davranmamak yüzünden kendisine teslim edilen Devlet malı eşyanın hasar görmesine veya kaybolmasına neden olmak.” tan 4 gün aylıktan kesme cezası verildi. Benim bir kusurum yoktu bana verilen ceza iptal ettirilebilir mi?

Cevabımız: Değerli takipçimiz şahsınıza verilen 4 günlük yevmiye kesimi cezası hukuka aykırıdır ve idare mahkemesine açılacak iptal davası ile iptal ettirilmesi gerekir. Hukuka aykırı ve iptal gerekçelerini izah edelim;

Akşam görevi teslim almanızdan kısa süre sonra gelen amirin yaptığı denetimde, araç altı arama aynasının nerde olduğunu sorması üzerine sizden önceki grup memurlarından birini aradığınızı, önceki grup memurunun aynanın gündüz noktada olduğunu ve kullanıldığını beyan etmesi üzerine diğer grup memuru da aranmış ancak ulaşılamamıştır. Araç altı arama aynası 3 gruba da zimmetlendiği için bütün nokta memurlarına rapor tutulup sabah mesai başladığında işleme alındığı ve akabinde hakkınızda soruşturma açılıp ceza verildiği görünmektedir.

Telefon ile ulaşılamayan diğer grup memurunun “aynanın kırık olması, işlevini tam olarak yapamaması, ayna başlığının büküm yerinin bozuk olup istenilen açı ve derecede durmadığı ve kullanımında aksaklıklar oluşturduğu” gerekçesiyle olay günü tarihiyle rapor tutup, sonraki gün öğleden sonra tamir ve bakımı için lojistik’e verdiği soruşturma dosyasından anlaşılmaktadır.

İlliyet bağı gereği, ortaya çıkan zarar ile fiil arasında bağın olması gerekir. Kişinin sorumlu tutulabilmesi için uygun illiyet bağının olması şarttır. İlliyet bağının olmadığı durumlarda kişinin sorumluluğundan bahsedilemez. Araç altı arama aynasının kaybolmadığı, gündüz çalışan grup memurunun rapor tutarak diğer gün lojistiğe verdiği sabit olduğundan şahsınıza “eşyanın kaybolmasına neden olmak” suçlaması atfedilemez. Eşya kaybolmadığından illiyet bağı oluşmamış bu yüzden ceza da verilemez.

Suç ve cezanın şahsiliği ilkesi gereği “hiç kimse başkasının işlediği suç nedeniyle cezalandırılamaz”. Eşyanın rapor tanzim edilerek lojistiğe verilmesi kaybetmek olmasa bile diğer bir nokta olarak aynanın alınıp götürülmesi fiili şahsınız tarafından gerçekleşmediğinden; başkasının yaptığı fiilinden dolayı şahsınıza ceza verilemez.

Bir eylemin suç olarak tanımlanması için maddi ve manevi unsurun birlikte gerçekleşmesi gereklidir. Maddi unsur eylemin kanunda suç olarak tanımlanmış olması, manevi unsur ise kişinin bu eylemi kasıt veya taksir ile işlemiş olmasıdır. Soruşturma konusu olayda “kaybetmek” fiilinin faili siz olmadığınız için diğer bir ifadeyle iddia olunan suçta gerçekleşen eylem sizin tarafınızdan yapılmadığı için suçun manevi unsuru oluşmamıştır. Dolayısıyla suç sübuta ermemiştir.

Bu şekilde şahsınıza ceza verilmesi hukuka aykırıdır ve idare mahkemesine açılacak dava ile iptal ettirilmesi gerekmektedir.

Not: Disiplin Cezası alan, eş durumu ataması yapılmayan, rütbe terfi alamayan, polis okullarından ilişiği kesilen veya başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.

GSM: 0552 559 4913
www.polismevzuat.com





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Sıradaki haber:

Ebys’ye Bakmayan Polise Disiplin Cezası

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.