a
  • Polis Mevzuat
  • Haberler
  • Ümraniye’de otomobilini yakan ve polise bıçakla saldıran şahsın öldürülmesinde polise ceza verilir mi ?

Ümraniye’de otomobilini yakan ve polise bıçakla saldıran şahsın öldürülmesinde polise ceza verilir mi ?

Polise bıçakla saldıran şahsın silahla vurularak etkisiz hale getirilmesinde polis memurlarına ceza verilir mi?

Ümraniye’de otomobilini yakan ve polise bıçakla saldıran şahsın öldürülmesinde polise ceza verilir mi ?

Ümraniye’de durdurulup araca haciz işleminin uygulanacağı zaman buna izin vermeyen ve aracını yakan şahıs ve kardeşine müdahale edildiği esnada meydana gelen olay hakkında hukuki değerlendirmedir.

Meydana gelen 0layda; şahıslar polislerce durdurularak yapılan kontroller sonrası aracın hacizli olduğu ve işlem yapılacağı bildirilir. Şahıs buna karşı çıkarak aracını yakar. Şahıs yanan aracı söndürmek için müdahale etmeye çalışan kişilere elinde bıçakla engel olur. Görgü tanığının beyanına göre şahıs, yangını söndürmek için gelen ‘itfaiye ekiplerine de bıçak çekmiş’, polisler bu aşamada şahsı durdurmak için havaya uyarı atışı yapmıştır. Bir müddet sonra aracı yakarak yangın çıkardıkları için TCK madde 170 Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması kapsamında polisler şahısları gözaltına almak ister. Polis memurları şahsın kardeşini göz altına alacağı zaman kardeşi polis memurlarına mukavemet göstererek direnir. Polis memurları direnen şahsı zor kullanarak gözaltına almaya çalıştığı esnada öldürülen şahıs bunu görerek polis memurlarına doğru elinde bıçakla yönelir. Şahıs elinde bıçakla polislerin arasına girdiği zaman video kayıtlarından da açıkça anlaşılacağı üzere bu esnada kardeşi polis memurunu yere yatırarak vurmaktadır. Şahıs elinde bıçakla polislerin arasına girmeden hemen önce bir polis memuru öldürmek kastı olmadan şahsı durdurmak için şahsın ayağından vurmaya çalışır ve şahsın ayağının olduğu yerdeki toprağa kurşun denk gelerek toprak etrafa saçılır. Bu aşamadan sonra şahıs polis memurlarının arasına elinde bıçakla girer ve polis memurları bu aşamada şahsa doğru ateş etmeye başlarlar.

Görgü tanığının anlattığına göre; öldürülen şahıs öncelikle gelen itfaiye ekiplerine bıçak çekmiş, polisler bu aşamada şahsı durdurmak için dikkatli ve duyarlı davranarak insanların yaralanmaması adına havaya uyarı atışı yapmıştır. Gördü tanığı “ondan sonra kardeşini yere yatırdılar, o da bıçağı çekti 4 tane polisin arasına saldırdı, polisleri vuruyordu. Polisleri vurmaya kalkınca da polisler müdahale etti etkisiz hale getirdiler. Ama polislerin hiçbir şekilde kabahati yoktu. Çünkü, polisler ona yardım etmeye çalıştı. Arabasını tuttu malzemeleri attı, yangın tüpü tarzında patlamalar oldu, ama polise bıçakla dk beş saldırdı, halka saldırdı, itfaiyecilere saldırdı. En son polis havaya ateş etti, ‘dur yapma’ dedi ama polislerin üstüne saldırma yapınca polis etkisiz hale getirdi.” dedi.

Meydana gelen olayda; şahsın arabasını yaktığı ve etrafa bıçakla saldırmaya çalıştığı göz önüne alındığında, şahsın cinnet geçirdiği açıktır. Cinnet geçiren şahsın ise ne zaman ne yapacağı belli olmamakla birlikte, şahıs elinde bıçakla(tck’ya göre bıçak silah sayılır) polislerin arasına girmiş ve polislere saldırmıştır. Bu aşamada nefsi müdafaa şartları oluşmuş ve polis memurları nefsi müdafaa kapsamında şahsı etkisiz hale getirmişlerdir.

TÜRK CEZA KANUNU’NA GÖRE SİLAHIN TANIMI;
Silah Deyiminden;
1. Ateşli silahlar,
2. Patlayıcı maddeler,
3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,
4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,
5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler,
anlaşılır.

Dolayısıyla TCK’ya göre şahsın elindeki bıçak “Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet “ kapsamında olduğundan silah sayılmaktadır.

TÜRK CEZA KANUNU‘NA GÖRE MEŞRU SAVUNMA HAKKI
Meşru savunma ve zorunluluk hali

Madde 25– (1) Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.

(2) Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.

POLİS VAZİFE VE SALÂHİYET KANUNU KAPSAMINDA POLİSİN SİLAH KULLANMA YETKİSİ
Zor ve Silah Kullanma
Madde 16
– (Değişik: 2/6/2007-5681/4 md.) Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir. Zor kullanma yetkisi kapsamında, direnmenin mahiyetine ve derecesine göre ve direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde kademeli olarak artan nispette bedenî kuvvet, maddî güç ve kanunî şartları gerçekleştiğinde silah kullanılabilir.

…Polis;
a) Meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında,
b) Bedenî kuvvet ve maddî güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde,
c) Hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde, d) (Ek: 27/3/2015-6638/4 md.) Kendisine veya başkalarına, işyerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara ve kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde, silah kullanmaya yetkilidir.

Sonuç Olarak; elinde bıçak olan şahıs defalarca uyarılmış ve kimseye zarar vermemesi için havaya uyarı ateşi açılmıştır. Şahıs polis memurlarının arasına elinde bıçakla(silah) girene kadar öldürmek amacıyla değil, şahsı durdurmak için ayağından vurulmaya çalışılmış, ancak şahıs durmayarak saldırıya devam edip polis memurlarının arasına elinde bıçakla girmiş ve bu aşamadan sonra şahsa meşru müdafaa kapsamında silah kullanılmıştır. Zira bu aşamada polis memurlarının şahsı durdurmak için başka seçeneği kalmamış ve şahıs uyarılmasına ve durdurmak için ayağına ateş edilmesine rağmen saldırıya devam etmiştir. Cinnet halinde olup, elinde bıçakla polislere saldıran şahsın saldırı devam ettiği esnada polisleri bıçakla öldürebilme ihtimali yüksektir. Son çare olarak polis memurları zorunlu olarak şahsı hedef alarak ateş ettikleri için gerek PVSK ve gerekse de TCK gereği meşru müdafaa hakkı doğmuştur. Bu nedenle polis memurlarına ceza verilmeyeceği kanaatindeyiz. Ancak, olayın bütün yönleriyle araştırılıp, deliller ve görgü tanıklarının ışığında meşru savunma hakkının sınırlarının aşılıp aşılmadığı gibi detaylı araştırmalar da yapılarak nihai kararı mahkeme verecektir.





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Sıradaki haber:

Emniyet genel müdürlüğü promosyon anlaşmasını açıkladı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.