a

Memurun ev taşıma nakliye ücreti, yol harcırahından fazla olursa, kurumdan ekstra ödeme alabilir mi?

Yol harcırahında yapılan masraf, verilen avans paradan fazla olursa, eksik kalan ücret kurumdan alınabilir mi ?

Memurun ev taşıma nakliye ücreti, yol harcırahından fazla olursa, kurumdan ekstra ödeme alabilir mi?

Soru: Bildiğiniz gibi enflasyon, yakıt ücretlerinin artması vb. nedenlerle maalesef nakliye firmaları ev taşıma ücretini yüksek olarak talep etmekteler. 6245 sayılı Harcırah Kanunu‘nun 59.maddesinde “Yapılan masraf verilen avans paradan fazla ise fazlası ilgilisine ödenir.” hükmü varmış. Ev taşıma ücreti, verilen harcırahtan yüksek olursa eksik kalan tutarı kurumdan alabilir miyiz?

Cevabımız: Değerli takipçimiz bahsettiğiniz husus 6245 Sayılı Harcırah Kanunu madde 59 da “Vaki masraf verilen avans paradan ziyade ise fazlası tesviye ve az ise farkı re’sen istirdat olunur.” şeklinde geçmektedir. Yani “yapılan masraf, verilen avans paradan fazla ise, yapılan fazla masraf ilgiliye ödenir, az ise verilen fazla para geri alınır.” Tabiri diğerle, yol harcırahında yapılan harcama verilen avans paradan daha fazla ise; avans parada verilmeyen eksik tutar faturalandırılarak idareden alınabilir. Ancak bu maddede avans paradan bahsedilmektedir. Avans para, bir şeyin bütün parası değil, o şey için verilen ön ödeme şeklindeki paradır.

Şayet yol harcırahı kesin hesaplanmadan bir kısmı ön ödeme şeklinde verilir ise; daha sonra kesin hesaplama sonrası yaptığınız masraf verilen paradan fazla olursa, avans olarak verilen paradaki eksik ücret kurumdan alınabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus yol harcırahı olarak verilen paranın avans olarak mı yoksa esas tutar olarak mı verildiğidir. Diğer bir husus ise eksik para verilmiş olmasıdır ve paranın eksik verilmiş olduğu, somut gerekçelerle ispatlanmış olmasıdır.

Yol harcırahı hesaplaması yapılırken, Harcırah Kanunu’nun “Harcırahın Unsurları” başlıklı 5. maddesine göre 4 ana kalem üzerinden hesaplama yapılır.
1– Yevmiye
2– Yol Mesafe Ücreti
3– Taşıt Ücreti ve
4– Seyahat Günlerine Ait Yevmiyeler’ dir.

Örneğin; “Taşıt Ücreti” memurun yeni atandığı yere gidebilmesi için uygun taşıt ücretlerinin ortalaması şeklinde belirlenir. Taşıt ücreti hesaplaması yapılırken otogar müdürlüğünden “rayiç bedel belgesi” alınır, bu belgede gidilecek yerin mesafesi ve bilet ücretinin ne kadar olduğu yazar. Bu bedel üzerinden memur ve aile fertlerinin sayısına göre taşıt ücreti verilir. Yol harcırahı konusundaki diğer kalemlerin hesaplanmasını “Yol Harcırahı / Sürekli Görev Yolluğu Hesaplaması” makalemizden detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Yukarıda taşıt ücreti örneğinden izah edecek olursak; eğer kurum yol harcırahını kanuna uygun olarak avans olarak değil de kesin olarak hesaplamış ve memura vermiş ise, ancak memur anlaştığı nakliye firmasına daha fazla bir tutar ödemek zorunda kalmış ise, bu durumda fazladan verdiği parayı malesef idareden alamaz. Zira idere parayı avans şeklinde değil esas ödeme şeklinde, ilgili yerlerle yazışmalar yaparak kesin hesaplama yapmış ve belirlenen en uygun yol harcırahı miktarını memura vermiştir. Memurun ortalamının üzerinde ödeme yapmasında anlaştığı şirketin belirlediği fiyat politikası etkili olduğundan, şirketin belirlediği fiyata kurum müdahale edemeyeceği için burada kurumun hatası olmadığından, fazla ödenen para kurumdan alınamaz.

Bu durum, Harcırah Kanunu “Harcırah Hesabında Esas Tutulacak Yol” başlıklı 6. maddesinde şu şekilde izah edilmektedir.

  • Harcırah, bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan yol ve taşıt araçları üzerinden verilir.
  • Gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan bu yolda hem muayyen, hem gayrimuayyen tarifeli taşıt işletilmekte ise harcırah hesabında muayyen tarifeli taşıt esas alınır.
  • Bu yol ve taşıt, yolculukta geçen süreye göre memur veya hizmetli ile ailesi için ödenmesi gereken gündelik ve taşıt ücretleri toplamı dikkate alınarak memur veya hizmetlinin mensup bulunduğu dairece tespit olunur.
  • Birinci fıkraya göre takip edilmesi gereken yolun dışında bir yoldan veya kullanılması gereken taşıt aracından başka bir araçla yolculuk yapılmasının işin gereğine göre zorunlu olması halinde, bu yol ve taşıt aracına ilişkin masrafların kabulü merkezde ita amiri veya bu durumda olan amirlerin, taşrada memur veya hizmetlinin mensup olduğu kurumun ita amiri durumunda olan kimsenin veya mahallin en büyük askeri ve mülki amirinin önceden verilmiş yazılı bir emri bulunmasına bağlıdır.
  • (Ek: 14/1/1988 – KHK-311/12. md.) Ancak, işin veya hizmetin gerekli kıldığı durumlarda uçak kiralamak suretiyle seyahat edilebilmesi, seyahatin yurtiçinde olması ve bu seyahatle ilgili Bakanın veya misafiri yabancı Bakanın bizzat katılması hallerinde mümkündür.

Harcırah Kanunu 6. maddesinden de açıkça anlaşılacağı üzere;
• En uygun yol ve en uygun taşıt üzerinden harcırah hesaplanıp verilir.
• Zorunlu hallerde, başka yol ve taşıt kullanılacaksa, bu durumda masrafların kabulü de amirlerin takdirine bırakılmıştır.

Örneğin aile bireylerinden biri hasta ise ve zorunlu olarak uçak vb başka bir taşıt ile gitmesi gerekiyorsa, amirin onayı ile uçak ücreti verilebilir. Onun dışında yol harcırahı hesaplanırken en uygun tutarlar üzerinden hesaplama yapılır.

Sonuç olarak; Eğer kurum yol harcırahını eksik hesaplamış ise ya da başka bir hata nedeniyle eksik para vermiş ise kalan para kurumdan alınabilir. Ancak kurumun verdiği yol harcırahı avans değil kesin hesaplama sonucu esas para ise ve memur verilen paradan daha fazla harcama yapmış ise maalesef fazladan yaptığı harcama tutarını geri alamaz. Zira nakliye firmalarının atama zamanında nakliye ücretlerini artırması veya başka nedenlerle nakliye ücretinin yüksek olmasında idare kusurlu sayılamaz. Yol harcırahı, ilgili mercilerle yapılan görüşmeler sonucu, kanunda belirtildiği üzere “en uygun” tutar olacak şekilde kesin olarak hesaplanarak memura verilmiş ise maalesef kurumdan ekstra para alınamaz.





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Sıradaki haber:

Memur yıllık izinde doktor raporu – hastalık izni alırsa, ne zaman göreve başlar.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.