a

Polis memurunun eş durumu nedeniyle gih sınıfı memurluğuna geçmesi.

Eşi çalışan polis memurunun gih sınıfına geçmesi.

Polis memurunun eş durumu nedeniyle gih sınıfı memurluğuna geçmesi.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin değişmesiyle birlikte polis memurlarına eş durumu nedeniyle gih sınıfı memurluğuna geçme hakkı getirildi.

Polisin eş durumu ile gihe geçmesi Atama Yönetmeliğinin “Genel idare hizmet sınıfına atanma” başlıklı 39. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir.

Madde 39: Personelin, eşinin görevi sebebiyle görev yapmakta olduğu birimin hizmet süresinden daha fazla aynı yerde kalmak zorunda bulunması halinde, biriminin hizmet süresini tamamlamasına müteakip eşinin başka bir ile atanamayacağına dair belgeyi sunarak Emniyet Teşkilatı bünyesinde Genel İdare Hizmetleri Sınıfından bir göreve atanma talebinde bulunabilir.

Birinci fıkra kapsamında sınıf değiştirenler, yeniden Emniyet Hizmetleri Sınıfına atanamaz.

İlgili yönetmelik maddesinde “eşinin görevi sebebiyle görev yapmakta olduğu birimin hizmet süresinden daha fazla aynı yerde kalmak zorunda bulunması halinde” hükmünden açıkça anlaşılacağı üzere, bu madde aynı yerde çalışan eşler için geçerlidir. Eşiyle aynı ilde çalışan polis memurunun çalıştığı ildeki zorunlu hizmet süresi bitmesi durumunda, eşinin atanamayacağına dair evrak sunması halinde polis memuru gih sınıfına geçebilecek.

Polis memurunun Genel İdare Hizmet Sınıfı’na geçmesi için 4 şart aranmaktadır.
1)
Eşinin görevi nedeniyle aynı yerde kalmak zorunda bulunması,
2) Polis memurunun biriminin hizmet süresini tamamlamış olması,
3) Eşinin başka bir ile atanamayacağına dair evrak sunması,
4) Polisin gih sınıfına geçmek için talepte bulunması,

Eşi Özel Sektörde Çalışan Polis Memurları da Gihe Geçebilir Mi?
Yönetmelik maddesinde eşin “özel sektörde” veya “kamuda” çalışması konusunda bir ayrıma gidilmeden, “eşin atanamaması durumu” ve buna dair evrak sunulması şartı arandığından; bu şartları sağlayan ve eşi özel sektörde çalışan polisler de eş durumundan gih memurluğuna geçebilir. Her ne kadar “atama” işlemi memurlar için kullanılan bir terim olsa da, atama kelimesi üzerinden yapılan ima veya işaret ile bu hükmün sadece kamu çalışanları için geçerli olduğuna hükmedilemez. Zira kanunlar açık, net ve anlaşılır olmak zorundadır. Kanun maddesine “kamu çalışanı olan eş” gibi bir kelime yazılmamasına rağmen ima veya işaretle yorumlanarak kanunda olmayan bir şart getirilemez. Kanunlar yorumlanırken geniş değil bilakis dar ve lehte yorumlanır. Bu yüzden özel sektörde çalışan eşin atanamayacağına dair evrak sunması durumunda da gih memurluğuna geçiş yapılacağı kanaatindeyiz.

Eşiyle aynı yerde çalışmayan polis memurları gihe geçebilir mi?
Her ne kadar Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği madde 39 da eşiyle aynı yerde çalışan polis memurlarına gihe geçmeleri konusunda hak verilmiş ise de; eşi başka ilde çalışan polis memurlarının gihe geçemeyeceğine dair hiç bir mevzuat maddesi olmadığından ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 41. maddesinde aile bütünlüğünün korunması güvence altına alınmış olup, bu konuda devlete sorumluluk yüklenildiğinden; eşi başka ilde çalışan polis memurları da aile bütünlüklerinin korunması gereği eşlerinin çalıştıkları illere polis olarak atanmaları mümkün değil ise gih sınıfı memurluğuna geçirilerek atanabilirler.

Nitekim bu yönde çok sayıda kazanılan emsal kararlar olup, sitemizden de bu kararlara ulaşabilirsiniz.

Anayasa madde 41: Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.

Not: Polis memuru, sağlık nedenleriyle emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği madde 16 gereği D dilimi sağlık raporu alması durumunda da Gih memurluğuna geçebilir.





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Tüm Yorumlar (32)
  • M
    2 hafta önce
    0 0

    Merhaba eşim 5 aydır belediyede çalışıyor bende 3 yıllık polisim gihe başvuru yapabilir miyim?

  • admin
    2 hafta önce
    0 0

    Aynı ilde iseniz çalışma süresini doldurmanız gerekir maalesef.

  • bekir 01
    1 ay önce
    0 0

    Merhaba 3 martta dilekçe verdim eş durumundan. eşimin kesintisiz 8 aylık sgk kaydı var ve 13.03.2024 tarihinde vermiş olduğunuz dilekçe değerlendirilmektedir yazıyor. dava açsam kazanma ihtimalim nedir, ne zaman dava açabilirim? malum 360 sgk ile ret veriyormuş. dava ortalama kaç ay sürüyor acaba?

  • admin
    1 ay önce
    0 0

    360 gün şartını sağladıktan sonra yeniden dilekçe ile atama talebinde bulunun Bekir bey. 360 gün şartını sağlamadığınız için red edilir talebiniz.

  • bekir 01
    1 ay önce
    0 0

    sayın admin aşağıdaki yorumlarda gih için emniyetin 360 gün sigorta gün sayısını öne süremeyeceğini yazmışsınız. bana da onu sürebilme hakkı var mı yönetmeliğe onu öğrenmek istemiştim.

  • admin
    1 ay önce
    0 0

    Sizin için de aynı durum geçerlidir Bekir bey. Başka ile atama talebinde 360 gün şartı var gihe geçişte değil.

  • Hako
    1 ay önce
    0 0

    3 yıllık polis memuruyum. eşim 6 ay önce Ankara’da Hacettepe Üniversite hastanesine atandı (çakılı hizmette) ve eş durumuyla Ankara’ya geldik. Daha önce görev yaptığım (ilk görev yeri) ilde 2,5 yıl çalıştım (görev süresi 5 yıldı). Benim sorularım sırasıyla;1-Şarka hiç gitmemiş bir memur olarak Ankara’nın görev süresi olan 8 yılı tamamlamam mı gerekiyor?2-İlk görev yerimin zorunlu hizmet süresinin %50 sini tamamlamıştım. Ankara’ daki süreninde %50 sini (4 yıl) tamamlayarak mı başvuruda bulunmam gerekiyor? Cevabınız için şimdiden teşekkürler..

  • admin
    1 ay önce
    0 0

    1. sorunuza cevap; hizmet süresi oranlanması durumunda kalan %50 sonrası atamaya tabi olabilirsiniz. Ancak idare yapılan atama yeni bir atamadır diye değerlendirirse yani yorumlayarak değerlendirme yaparsa 8 yıllık sürenin tamamlatılmasını isteyebilir.

    2. soruya cevap; çalıştığınız yerin hizmet süresini doldurup atamaya tabi olduğunuz zaman gihe geçiş talep edebilirsiniz. Süreyi doldurmadan idare atamanızı yaparsa da yine o zaman aile bütünlüğünüz bozulacağı için gihe geçiş talebinde bulunabilirsiniz.

  • Erco
    2 ay önce
    0 0

    Kendi isteğimle gih olabilir miyim

  • admin
    2 ay önce
    0 0

    Geçerli mazeret (sağlık nedeni, eş durumu..) yoksa maalesef olamazsınız.

  • Serkan
    2 ay önce
    1 0

    Hayırlı günler eşim ankara da bir yıllık polis memuru ben ise başka ilde 11 yıllık belediye memuruyum eş durumundan atama talebinde bulunduk fakat red geldi gih memurluğuna başvurması için birim süresi yazıyor şartlarda bu süre ne kadar ?ayrıca bizim aile butunlugumuz 1 yıldır yok.bu birim süresini beklemek zorunda mıyım şimdiden teşekkür ederim

  • admin
    2 ay önce
    0 0

    Merhabalar aynı ildeyseniz o ilin hizmet süresinin bitmesi gerekir. Farklı illerde iseniz zaten aile bütünlüğünüz bozulmuş olduğundan hizmet süresinin bitmesi beklenmemesi gerekir. Aksi halde anayasa madde 41 aile bütünlüğünün sağlanması hakkı ihlal edilmiş olur. Polis olarak atamanızın yapılması gerekir polis olarak atamanız yapılamaz ise gih sınıfı memurluğuna geçirilerek atamanızın yapılması gerekir. Talebiniz red edildiyse dava ile atamanız sağlanabilir 0552 559 4913 numarayı mesai saatlerinde arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • elif bıyık
    2 ay önce
    1 0

    merhaba 3 yıllık polis memuruyum hizmet süremin bitmesine 5 yıl var eşim özel sektörde çalışıyor 8 yıldır şimdi gih için dilekçe vermem dogru olur mu hzmet süremin bitmesini mi bekliyim teşekkürler

  • admin
    2 ay önce
    0 0

    Elif hanım merhabalar aynı ildeyseniz o ilin hizmet süresini tamamlamanız ve atamaya tabi olmanız gerekir Gihe geçebilmek için. Farklı illerde iseniz zaten aile bütünlüğünüz bozulmuş olduğundan hizmet süresinin bitmesinin beklenmemesi gerekir. Aksi halde anayasa madde 41 aile bütünlüğünün sağlanması hakkı ihlal edilmiş olur. Polis olarak eşinizin yanına atama talep edebilirsiniz. Atamanız yapılamaz ise (nüfusa kayıtlı olduğunuz il vb nedenlerle) gih sınıfı memurluğuna geçirilerek atamanızın yapılması gerekir.

  • Osmnahmt
    2 ay önce
    0 0

    İyi günler, eşim batı ilinde bir üniversitede çakılı kadro olarak görev yapıyor ben ise doğu ilinde görev yapıyorum, daha önce verdiğim 4 mazeret dilekçem de reddedildi. Bu durumda GİH için başvuruda bulunsam reddedildiği takdirde nasıl bir yol izlemem gerekli

  • admin
    2 ay önce
    0 0

    Osman bey merhabalar, gerek şu anda polis olarak atama talebinizin reddi ve gerekse de daha sonra gih için başvurunuza olumsuz cevap verilmesi durumunda eşinizin yanına atanabilmeniz için dava yoluna başvurulması gerekmektedir. Talebinizin red edilmiş olması nedeniyle şu anda eş durumu ataması konusunda dava yoluna başvurulabilir. Detaylı bilgi için 0552 559 4913 numarayı arayıp görüşebilirsiniz.

  • Merhaba emniyet hizmetleri atama yönetmeliği değişecek diye bir durum var bilgisi geliyor. eşim özelde çalışıyor ancak işyeri tazminat ödememek için her sene gir çık yapıyor. en son eylül 2023 tarihinde tekrar başlaması görünüyor. gih için dilekçe verdim ancak 360 gün sgk kaydı olmadığından dolayı geçişim kabul olmadı. emniyet bunun dayanağı olarak Dmk madde 14 ü göstermiş. şimdi dava açsak kaç ay sürer, emsal karar var mıdır bu konunun aynısından. emniyet gih geçişinde dmk md 14 ü gösterebilir mi?

  • admin
    2 ay önce
    0 0

    Hüseyin bey merhabalar, 360 gün şartının istenmesi hukuka aykırıdır. İtiraz süresi geçmeden dava ile Gih’e geçişiniz sağlanabilir. 0552 559 4913 numarayı arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Muhammed
    3 ay önce
    0 0

    Eşim kütüğümde öğretmen ve zorunlu görev süresini doldurması lazım. Ve eşim 2. yılını dolduruyor. Kütüğüm büyük şehir olmadığı için oraya bir polis olarak nasıl atanabilirim. Pomeme atanma durumu var mı?

  • admin
    3 ay önce
    0 0

    Muhammed bey Emniyet Hizmetleri Sınıfı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği madde 7 gereği polis memurları nüfusa kayıtlı oldukları büyükşehir olmayan illere atanamazlar maalesef.

  • zeki orman
    4 ay önce
    0 0

    iyi günler benim de eşim özel bir okulda çalışmakta dilekçe vereceğim ancak 10 ay oldu başlayalı. yönetmelik filan değişmeden dilekçe vermek istiyorum. eşimle ikimiz de aynı ildeyiz ancak 1 yıl şartı yönetmelikte olmamasına rağmen olumsuz gelmemesi için dilekçemde özellikle neyi belirtmem gerek örnek dilekçeniz var mı? bu 1 yıl şartının yasal dayanağı nedir sizce emniyete göre? bilgiler için şimdiden teşekkürler.

  • admin
    4 ay önce
    0 0

    360 gün eş durumundan başka ile atama konusunda geçerlidir. Gihe geçişte böyle bir şart yoktur. Egm gihe geçiş de olsa sonuçta başka ile atanacaksınız mantığıyla bakıp 360 gün şartını da koşuyor ise 2 ay kısa süredir 2 ay daha bekleyip talepte bulunun ki talebinizi red etmelerini gerektirecek bir engel kalmamış olsun.

  • yiğit camcı
    4 ay önce
    0 0

    Merhaba eşim özel bir firmada büro personeli olarak çalışıyor istanbul sürem oldu 10. yılımdayım. Sigortası başlayalı 5 buçuk ay oldu. Çevremde konuştuğum kişiler gih için emniyetin 1 yıl sgk şartı aradığını bunun yönetmelikte yazmadığını ama ret verdiğini söylüyor. bu 1 yıl şartı neye göre aranıyor. başvuru yapabilir miyim gih memurluğuna?

  • admin
    4 ay önce
    0 0

    Yiğit bey merhabalar, gih için istenilen şartları ilgili yönetmelik maddesi kapsamında detaylı olarak izah ettik makalemizde. 1 yıl sigorta şartı gihe geçiş için değil, eğer eşiniz başka bir ilde çalışıyor ise eşinizin olduğu il’e atama için istenen şarttır. Atamanız çıkarsa eşiniz 1 yıl sigorta şartını sağlamasa bile gihe geçebilirsiniz.

    DEVLET MEMURLARININ YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK madde 14/d: Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun; Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere..

  • yiğit camcı
    4 ay önce
    0 0

    eşim ile ikimiz de aynı ildeyiz. personelde bulunan arkadaşlar maalesef aynı ilde bile olsak egm’nin ret verdiğini ama bunun şartlar arasında olmadığını, bu şart olmazsa bu maddenin suistimal edileceğini söylerler.

  • admin
    4 ay önce
    1 0

    Yiğit bey kimin ne söylediğinin hukuk önünde hiç bir önemi yoktur. Önemli olan mevzuat hükümleridir. Devletin dili resmidir. Sözlü değil yazılı başvuruda bulunun. Olumsuz cevap verilirse dava ile sonuç alınır o zaman. Resmi başvuruda bulunduğunuzda davaya gerek kalmadan sonuç alınabilir.

  • Murat
    5 ay önce
    0 1

    Eşim esnaf olduğu için ben gih memuru olabilir miyim?

  • admin
    5 ay önce
    0 0

    Olabilirsiniz Murat bey.

  • Taner
    6 ay önce
    1 0

    Merhabalar ben ve eşim aynı ilde çalışıyoruz eşim İl Sağlık Müdürlüğünde sürekli işçi kadrosunda çakılı kadro (696KHKlı veri giriş görevlisi.)Gih için dilekçe vermiştim fakat Eşinizin kurumuyla yapılan yazışmada eşinizin atamasının yapılabileceği anlaşıldığından talebiniz uygun görülmemiştir diye cevap geldi.Eşimin çakılı kadro olduğunu ve tayin hakkının olmadığını zaten dilekçede belgelemiştik nasıl oluyorda eşimin ataması var deniliiyor? Acaba eşimin kurumundan aldığımız belgede Toplu İş Sözleşmesi gereği geçici görevlendirme ile eşimin yanıma gelebileceği belirtildiği için mi bu şekilde bir cevap verdiler ? Ben bu durumda ne yapabilirim

  • admin
    6 ay önce
    0 0

    Taner bey geçici görevlendirme atama şeklinde yorumlanamaz. Kaldı ki kurumların kanunları yorumlama yetkisi yoktur. Gihe geçiş talebinizin red edilmiş olması nedeniyle dava yoluna başvurularak gihe geçişiniz sağlanabilir. 0552 559 49 13 numarayı arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • mete kaya
    6 ay önce
    0 0

    Merhaba eşim de ben de istanbul ilindeyiz. mecburi sürem doldu son 2 yılda 5 aylık sgk var. şu madde hangi durum içindir. istanbul’dayım ve istanbul’da gih olarak kalmak istiyorum. eşin bulunduğu başka ile tayinde mi istenebilir 360 gün sgk anlamadım. madde şöyle: Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde  başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün  sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere

  • admin
    6 ay önce
    0 1

    Mete bey idarece talebiniz red edildiyse dava açılması gerekmektedir. Maalesef başka yolu yok şu anda. 0552 559 4913 numarayı arayıp konu hakkında detaylı görüşme sağlayabilirsiniz.

Sıradaki haber:

Batı illerinde hizmet süresi il merkezine göre daha az olan ilçede görev yapan polis, ilçedeki süreyi tamamlasa dahi il merkezi süresini tamamlamadan atanamayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.