a

Memurun sakal bırakması artık suç değil !

Memurlar artık görevde sakal uzatabilir. Sakal uzatan memura ceza verilemez.

Memurun sakal bırakması artık suç değil !

Memurlar Görevde Sakal bırakabilir, Memurun Sakal bırakması Suç Değil!
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in 5. maddesinde geçen ve memurlara her gün sakal kesme zorunluluğu getiren “Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.” ibaresinin, üst hukuk normlarına uygun olmadığı gerekçesiyle kaldırılmasına karar verdi.

Bilindiği üzere, T.C. Anayasa’sı 38. maddesinde “Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz.” ifadelerine yer vererek “suçun kanuniliği” ilkesini, 3. fıkrasında ise “Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur.” düzenlemesi ile “cezanın kanuniliği” ilkesini getirmiştir. Yani bir kimseye ceza verilebilmesi için suç ve cezanın kanunda karşılığı olması gerekmektedir.

Silvan Devlet Hastanesinde Psikiyatri Uzmanı olarak görevli olan bir sağlık çalışanı, hakkında sakal bıraktığı için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/A-(g) maddesi uyarınca soruşturma açılarak “g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak” tan UYARMA cezası verilir.

Şahsına ceza verilen sağlık görevlisi E.O.Ö., Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in iptali istemiyle dava açtı. Danıştay 2. ve 12. daireleri yönetmelikte hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı red etti.

Talebi red edilen davacı E.O.Ö. kararı temyize taşıdı. Dava konusu yönetmeliğin darbe koşulları içinde hazırlandığını ve günün gereksinimlerine karşılık vermeyen normlar içerdiğini, değişen yaşam koşullarına uygun olarak hukuk kurallarının da dönüştüğü ve yönetmeliğin fiilen uygulanmadığını belirten E.O.Ö.’nün temyiz başvurusu kabul edildi. Davacı E.O.Ö.’nün temyiz başvurusunun kabul edilmesiyle karar düzeltme talebi sonuçlandı.

Buna göre; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, memurlara her gün sakal kesme zorunluluğu getiren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in 5. maddesindeki “Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.ibaresinin kaldırılmasına karar verdi.

Memurlar bu karardan sonra sakal bırakabilecek ve sakal bırakan memura ceza verilemeyecek.

BU KARAR BÜTÜN MEMURLAR İÇİN GEÇERLİ DEĞİLDİR !
Danıştay tarafından verilen sakal bırakma kararı bütün devlet memurları için geçerli değildir. Zira iptal edilen ibare, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik” maddesindeki ibare olup; bir çok kurumun kendisine ait kılık kıyafet yönetmeliği ve ceza kanunu bulunmaktadır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in 6. maddesinde de bu konuya değinilmiştir.
Madde 6: Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silâhlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan subay, sözleşmeli subay, yedek subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş, uzman jandarma, sözleşmeli erbaş ve er ile erbaş ve erler ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabidirler.

Sonuç olarak; genel anlamda memurlar sakal bırakabilecek, ancak kendi kanun ve yönetmeliklerinde açıkça sakal bırakması yasaklanan memurlar bu kapsamın dışındandır. Disiplin cezasını düzenleyen kanun ve yönetmeliklerinde sakal bırakmayı açıkça yasaklayan bir madde olmayan bütün memurlar sakal bırakabilir.

POLİS MEMURLARI SAKAL BIRAKABİLİR Mİ?
Cevap:
Hayır bırakamaz.
Gerekçe: 7068 Sayılı Kanun Madde 8 de “Kılık ve kıyafet ile ilgili olarak mevzuatta belirlenmiş kurallara uymamak.” Aylıktan Kesme Cezası gerektiren fiiller arasında sayılmakta olup; Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği madde 5’te “Her türlü sakal ve bıyık bırakılamaz. Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler kulak deliği hizasını geçemez. Ancak görevin özelliğine göre ve en üst birim amirinin izni ile bu hususlar serbest bırakılabilir.” hükmü getirildiğinden ve bu yönetmelik maddesi halen iptal edilmediğinden polisler sakal bırakamaz.

Disiplince Cezası Kanunlarında veya Kıyafet Yönetmeliklerinde açık bir şekilde sakal bırakmayı yasaklayan bir hüküm olmayan bütün memurlar sakal bırakabilir.





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Tüm Yorumlar (6)
  • Yusuf
    2 sene önce
    0 0

    Askerimize ve Polisimize derhal sakal serbest olmalıdır.Bu yasak 80’lerin darbe zihniyetinden başka bir şey değildir.

  • xıdır
    2 sene önce
    1 0

    iyide emniyet tüzüğüde 80 darbesinde değişid.80 öncesi polis sakal ve bıyık bırakırdı .acilen polis askerede serbet olması lazım dünyada bir bizde yok sakalllı asker saçmalık sadece acemi erler traş olsun saçları kısa olsun

  • Özgür
    2 sene önce
    0 0

    Zabıta memuru sakal bırakabilir mi ?

  • admin
    2 sene önce
    0 0

    İptal edilen yönetmelik maddesinden ayrı olarak, Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliği madde 72 A-e de sakal bırakma “Zorunlu sebep olmaksızın saç ve sakalını uzatmak, elbise ve teçhizatını kirli tutmak; şahsi görünüşüne itina etmemek” hükmünce uyarma cezası gerektirdiği için halen yasaktır.

  • Mehmet
    2 sene önce
    1 0

    Emniyet yardımcı hizmetlerin de çalışan gih ler bırakabilir mi

  • admin
    2 sene önce
    0 0

    Mehmet bey, evet bırakabilir. Çünkü 7068 sayılı kanun, emniyet kurumundaki her sınıf memuru kapsıyor. Yani gih sınıfını da. Ancak, 7068 e göre ceza verilebilmesi için emniyet hizmetleri sınıfı mennsupları kıyafet yönetmeliğine aykırı hareket etmeniz gerekir. Oysa bu yönetmelik ise sadece emniyet hizmeti sınıfı memurlarını kapsıyor. Yani yönetmelik sizi kapsamadığı için yönetmelikteki sakal bırakma yasağı da sizi etkilemez. Memurlara sakal bırakmayı yasaklayan yönetmelik maddesinin ibaresi kaldırıldığı için size ceza verilemez. Sonuç olarak siz (gih sınıfı) sakal bırakabilirsiniz kanaatindeyiz.

Sıradaki haber:

2022 yılı polislerin genel atama sonuçları açıklandı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.