Polis resmi olarak görev yaparken sivil vatandaş polisten kimliğini göstermesini isterse ne yapılır.

Vatandaş polise, polis kartını sorabilir mi? Vatandaş polis kimliğini görmek isterse ne yapılmalı?

Soru: Öncelikle böyle bir hizmet verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum, ne zaman bir sorunla karşılaşsak aklımıza ilk Polis Mevzuat geliyor. Benim de size bir sorum olacaktı, cevaplarsanız çok sevinirim. Biliyorsunuz biz polisler uygulama noktalarında gbt kontrolü yapıyoruz. Bu kontroller sırasında bazı vatandaşlar zorluk çıkarıyor ve resmi polis kıyafeti giymemize rağmen bizden polis kimliklerimizi göstermemizi istiyorlar. Bu tür durumlarda ne yapmalıyız? Sivil vatandaş, polisten kimliğini göstermesini isteyebilir mi? Bunun yasal dayanağı var mıdır?

Cevabımız: Değerli takipçimiz, kamu çalışanları kamuya ait görevlerini yaparken kanunlardan aldıkları yetkilere dayanarak görevlerini ifa ederler. Görevlerini ifa ettikleri esnada kanun dairesinde hareket ederek eylem ve işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Polis resmi üniformalı da olsa vatandaş polisin kimliğini görmek istediği zaman, polisin kimliğini göstermesi gerekmektedir. Dilerseniz bu konuyu mevzuat çerçevesinde izah edelim.

7068 Sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 3. Maddesi polisin görev ve hizmetini şu şekilde tarif etmektedir.
Görev: Hizmetin gerektirdiği fiili yapmayı ve menettiği fiili yapmamayı,
Hizmet: Mevzuatla yapılması veya yapılmaması hükme bağlanmış olan hususlar ile amir tarafından emredilen veya yasaklanan işleri,
ifade eder.

Polisin, “Durdurma ve Kimlik Sorma” yetkisi Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 4 / A maddesinde düzenlenmiştir.
PVSK Madde 4/A :
Polis, kişileri ve araçları;
a) Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek,
b) Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek,
c) Hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek,
ç) Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek,
amacıyla durdurabilir.
- Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması gerekir. Süreklilik arz edecek, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz.

PVSK madde 4/A polise yukarıda yazıldığı gibi durdurma ve kimlik sorma yetkisini verdikten sonra yine aynı maddenin devamında şu hükme de yer vermiştir:
- Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Bu amir hükümden açıkça anlaşılacağı üzere polisin, görevini yaparken “kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi” yani polis kimlik kartını görmek isteyenlere göstermesi gerekmektedir. İlgili kanun maddesi, “polisin resmi veya sivil görev yaparken” gibi bir ayrıma gidilmeden genel olarak “görevini yerine getirirken” şeklinde hükme bağlandığı için, resmi üniformalı da olsa polisin kimliğini göstermesi gerekmektedir.

Ülkemizde polisler çok zor çalışma şartları altında görev yapmaktadırlar. Resmi üniforma ile görev yapıldığı zaman insanlar genelde zorluk çıkarmadan kimliklerini ibraz ediyorlar. Bazı vatandaşlar polisten kimlik sorabilmektedir. Bu tür durumlarda yapılacak en mantıklı şey, hemen polis kimlik kartını gösterip karşı tarafın zorluk çıkarmasına fırsat vermemektir. Böylelikle hem kanuna göre haklı konumda olmuş olacaksınız, hem de karşı taraf size karşı zorluk çıkaramayacak ve kimliğini ibraz etmek zorunda kalacaktır.
Görevlerinizde başarılar diler, İyi günler dileriz..

Not: Disiplin cezası alan, Atamada sorun yaşayan, Rütbe terfi alamayan, Branştan çıkarılan, Pomemden elenen, Fazladan şark yapan, eş durumu ataması yapılmayan, Polis okullarından ilişiği kesilen veya Başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.
GSM: 0552 559 4913