Zorunlu hizmet süresi düşürülen ikinci bölge bir ilde tam görev yapan polisin fazladan yaptığı süre ne olacak?

Hizmet süresi düşürülünce hangi süreye tabi olunur. Hizmet süresinin düşmesinden dolayı fazla yapılan şark süresi ikinci şarka eklenir mi?

Soru: Atama yönetmeliği değişikliğinden sonra çalıştığım yerin zorunlu hizmet süresi düşürüldü. Ancak ben zaten bu yıl görev süremi bitirip gidecektim. Hakkari Şemdinli'de görev yapıyorum ve zorunlu hizmet süresi 3 yıldı. Yönetmelik değişikliği ile 2 yıla düşürüldü. Çalıştığım yerin süresi 2 yıla düştü ama ben 3. yılımı da bitiriyorum. Yeni görev yerim ise Şanlıurfa'nın 4 yıllık bir ilçesi.

1) Bu durumda Hakkari'de 3 yıl olarak görev yaptım, 2 yıla düştüğü için 1 yıl fazla şark yapmış sayılır mıyım?

2) Fazla şark yapmış sayılırsam 4 yıllık yerde kaç yıl görev yapmam gerekir?

3) Şanlıurfa ikinci bölge olduğu için 1 yıl da eksik görev yapmam gerekir mi?

Cevabımız: Değerli takipçimiz Hakkari'deki görev süreniz düşürüldüğü için lehte olan hüküm uygulanarak 2 yıl görev yaptığınız zaman zorunlu hizmet süreniz bitmiş sayılır. 1 yıl fazladan şark yapmış sayılırsınız. Fazladan yaptığınız 1 yıllık süre Hakkari/Şemdinli 2 yıla düşürüldüğü için oransal olarak % 50 ye tekabül ediyor. Yeni atandığınız yerin zorunlu hizmet süresinin % 50 sini yani yarısını yaptığınızda (2 yıl) hizmet süresi % 100 olacağından ikinci bölge hizmetinizi tamamlamış sayılırsınız.

Hizmet süresi düşürüldüğünde yeni hizmet süresine tabi olunacağı hususu değişen güncel Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği EK Madde 3 'te şu şekilde geçmektedir.

Ek Madde 3: "Bu Yönetmelikte belirtilen il veya ilçelerin hizmet sürelerinin düşürülmesi halinde; değişikliğin yürürlüğe girmesinden önce o yerde göreve başlamış olanların hizmet süresi hesaplamaları, yeni hizmet süreleri üzerinden yapılır."

Bu Yönetmelikte belirtilen il veya ilçelerin hizmet sürelerinin artırılması halinde; yeni hizmet süreleri, değişikliğin yürürlüğe girmesinden önce o yerde göreve başlamış olanlar için uygulanmaz.

Ek madde'den açıkça anlaşılacağı üzere; yönetmelik değişikliği yürürlüğe girmeden önce orada göreve başladığınız için, hizmet süresi düşürülmesi durumunda lehe olan hüküm uygulanarak yeni hizmet süresine tabi olacaksınız. Yani 2 yıla tabi olacaksınız. 3 yıl görev yaptığınız için, 1 yıl fazla yapmış olduğunuzdan yeni hizmet süresi olan 2 yılın % 50 'si kadar fazla görev yapmış sayılıyorsunuz. Hizmet sürelerinin oranlanarak hesaplanması konusu 28. madde'de "Hizmet Sürelerinin Hesaplanması" başlığı altında düzenlenmiştir.

4 Yıllık Şark İlinde Daha Önce Fazladan Yapılan Sürenin Oranlanarak Eklenmesiyle Zorunlu Hizmet Süresi 2 Yıla Düşürülecek. Peki 1 yıl da eksik yaparak bu süre 1 yıla düşürülebilir mi?

Bu sorunun cevabı da "Bölgeler, Gruplar ve Hizmet Süreleri" başlığı altında madde 23 'te düzenlenmiştir.

Madde 23: Personelin bölgelere göre birimlerdeki hizmet süreleri ekli (1) sayılı cetvelde gösterilmiştir. Ancak emniyet amiri ve emniyet müdürü rütbesi hariç ikinci bölge hizmetine ikinci defa ataması yapılan personel, ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen birimlerin hizmet sürelerinden (hizmet süresi iki yıl olan birimler hariç) bir yıl eksik görev yapması durumunda ikinci bölge görevini tamamlamış sayılır.

İlgili maddeden anlaşıldığı üzere; hizmet süresi iki yıl olan birimler hariç ikinci bölge hizmetine ikinci defa ataması yapılan personel 1 yıl eksik görev yapması durumunda ikinci bölge görevini tamamlamış sayılır. Atandığınız yeni yer 4 yıllık bir yer olduğu, ikinci bölge hizmetine ikinci defa atandığınız için şartları sağlıyorsunuz. Ancak ufak bir detayı izah etmek gerekiyor. Şöyle ki; ilgili maddede "bir yıl eksik görev yapması durumunda" deniyor, "1 yıl eksik yapacak" denmiyor. Madde hükmü net olmadığından kesin olarak 1 yıl eksik görev yapınca atamanız yapılır denilemez.

Ancak, yönetmelik değişikliği yapıldığında ikinci bölgede ikinci defa atanan binlerce personelin bir yıl eksik olarak atamaları yapıldığı için, eşitlik ilkesi gereği siz de 1 yıl eksik yapınca ikinci bölge zorunlu hizmet görevinizi tamamlamış sayılabilirsiniz. Zira her ne kadar ilgili madde hükmü açık ve net değilse de; egm'nin bizzat kendisi, uygulamada 1 yıl eksik yapan personelleri ikinci bölge görevini yapmış saydığından aynı durum eşitlik ilkesi gereği sizin içinde geçerli olacaktır.

Not: Disiplin cezası alan, Düşük performans notu verilen, Atamada sorun yaşayan, Rütbe terfi alamayan, Branştan çıkarılan, Pomemden elenen, Fazladan şark yapan, eş durumu ataması yapılmayan, Polis okullarından ilişiği kesilen veya Başka konularda idare ile sorun yaşayan bütün memur ve öğrenciler, sorunların çözümü ve detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
GSM: 0552 559 4913