Doktor raporu alıp il sınırları dışına çıkan polis memuruna amirin izni olmadan il sınırları dışına çıkmaktan ceza verilebilir mi?
Raporluyken İl Dışına Çıkan Memura Ceza
Polis memuru olarak görev yapıyorum. Rahatsızlığım nedeniyle gittiğim hastanede doktor tarafından bana 7 gün rapor verildi. Raporu aynı gün çalıştığım yere ilettim. Ancak bana bakacak kimsem olmadığı için ailemin olduğu ile gitmek zorunda kaldım. Bunu amirime bildirmeme rağmen, usul fene sevk edildim. Usul fene sevk yazısını bana tebliğ etmek için polis arkadaşlar evime gelip beni evde bulamadığı için tutanak tutmuşlar ve bu yüzden hakkımda soruşturma açıldı. Raporluyken il sınırları dışına çıkmak için amirden izin almamız gerekiyor mu? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Bizlere verdiğiniz destek için de ayrıca şahsım adına teşekkür ediyorum, sizi severek takip ediyorum.
Cevabımız: Değerli takipçimiz, memura doktor tarafından sağlık raporu verildiğinde memur hastalık izninde sayılır ve hastalık izni de olsa izinde olan memur il dışına çıkmak için amirden izin almak zorunda değildir. Bu nedenle şahsınıza hukuken ceza verilemez, ceza verilirse verilecek ceza hukuka aykırı olup dava ile iptali gerekecektir. Dilerseniz bu konuya ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde izahat getirelim. Şöyle ki;
Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği; bir fiilin suç olabilmesi için o fiilin kanunda açıkça suç olarak geçmesi gerekmekte olup, o suç fiilinin karşılığında da yine kanunda hangi ceza verileceğinin düzenlenmiş olması gerekmektedir. Dolayısıyla kanunda veya temel dayanakları kanun olan yönetmeliklerde geçmeyen fiiller suç sayılmaz ve bu fiiller nedeniyle kimseye ceza verilemez.
Diğer yandan suç ve cezalar yorumla genişletilemez; kanunda suç sayılan bazı fiiller yorumlanarak sınırları genişletilemez ve bu şekilde hiç kimseye ceza verilemez. Her ne kadar 7068 Sayılı Kanun’da “Amirinden izin almaksızın görevli bulunduğu il sınırları dışına çıkmak” suç olarak geçiyor ise de; bu maddeden açıkça anlaşılacağı üzere görevli memurun il sınırları dışına çıkmasının yasaklandığı, izinli olan memura bunun teşmil edilemeyeceği açıktır.
Nitekim 06.02.1981 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesinde; “Memurlar hastalık izinlerini ancak hastalık raporlarında gösterilecek tıbbi zorunluluk üzerine veya merkezde kurum amirinin, illerde mülki amirin, yurt dışında misyon şefinin onayı ile görev yerinden başka bir yerde geçirebilirler.” şeklinde düzenlemeye yer verilmiş. Ancak, söz konusu yönetmelik 29.10.2011 tarih ve 28099 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni yönetmelikte ise hastalık izninin görev yerinden başka bir yerde geçirilmesi için kurum amirinin onayının alınacağına dair bir kurala da yer verilmemiştir.
Sonuç olarak; kanunda belirtilen amirin izni olmadan il dışına çıkmak suçunun memurun görevli olduğu dönemleri kapsadığı, bunun yorumla genişletilerek izinli dönemlerini de kapsayacak şekilde genişletilemeyeceğinden şahsınıza bu nedenle ceza verilemez. Bu neden dolayı memura ceza verilirse, verilen ceza hukuka aykırı olup dava ile iptali gerekir.
Not: Disiplin cezası alan, Atamada sorun yaşayan, Düşük Performans puanı verilen, Branştan çıkarılan, Pomem – Pmyo’dan ilişiği kesilenler, sorunların çözümü ve detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
GSM: 0552 559 4913
Polis, bekçi ve jandarmaya seçim görevi ücreti verilir mi?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.