Polis memurları, Jandarma personelleri, Polis akademisi başkanlığında önemli değişiklikler tbmm'ye sunuldu.
Polis memurları, Jandarma, Güvenlik Korucularıyla ilgili bazı önemli değişiklikler ve yenilikler yapılmasına dair yasa teklifi TBMM‘ye sunuldu..
SAĞLIK NEDENLERİYLE POLİSLİKTEN İLİŞİĞİ KESİLENLER GİH OLACAK !
TBMM’ye sunulan yasa teklifinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nde sağlık nedenleriyle ilişiği kesilen memurların gih sınıfı memurluğuna atanmasına yönelik düzenleme de teklif edildi.
MADDE 4– 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Devlet memurluğundan ilişiği kesilenlerin durumu
GEÇİCİ MADDE 31- (1) Emniyet Genel Müdürlüğü eğitim ve öğretim kurumlarına girişte aranılan sağlık şartlarım taşımadıkları gerekçesiyle eğitim öğretim kurumlarından ilişiği kesilenlerden, yargı kararma istinaden eğitim öğretime devam ederek mezun olan ve polis memuru veya polis amiri rütbesiyle Emniyet Hizmetleri Sınıfına atanan ancak bilahare sağlık sebeplerine dayanan yargı karan gereğince Devlet memurluğundan ilişiği kesilmiş olanların, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğüne başvurmaları halinde Genel İdare Hizmetleri Sınıfında durumlarına uygun unvana ataması yapılır.
(2) Bu madde kapsamında yapılacak olan atamalarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki şartlar ile Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan diğer hizmet sınıflarına açıktan yapılacak atamalar için belirlenmiş olan sağlık şartlarına uygunluk aranır.
(3) Bu madde kapsamında yapılacak olan Devlet memurluğuna açıktan atama işlemi ile ilgili diğer usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.”
POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI BÜNYESİNDE İÇ GÜVENLİK FAKÜLTESİ KURULACAK
MADDE 12– 4652 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK MADDE 1- Bu maddeyi değiştiren Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Polis Akademisi Başkanlığı bünyesinde iç Güvenlik Fakültesi kurulur ve üç ay içinde yapılacak atamalarla kadroları tamamlanır.
Bu Kanunla kurulu bulunan Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde, lisans mezunu polis memurları ile bu maddeyi değiştiren Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ihtiyaç duyulan uzmanlık alanlarındaki amir sınıfı personelin temini amacıyla, örgün eğitim veren üniversitelerin Genel Müdürlükçe belirlenecek en az dört yıl süreli fakülte mezunlarından yapılacak sınavda başarılı olanlara ilk derece amirlik eğitimi verilir. Bu merkezin kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları, merkeze alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, giriş sınavı ile eğitim-öğretime ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”
İÇ GÜVENLİK FAKÜLTESİNDE EĞİTİM ALANLAR EN AZ 8 YIL MECBURİ HİZMET YAPACAK. DİKEY GEÇİŞLE PMYO’DAN FAKÜLTEYE GEÇİŞ YAPILABİLECEK.
MADDE 10– 4652 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin başlığında yer alan “ile evlenme yasağı” ibaresi başlık metninden çıkarılmış, mülga birinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş, altıncı, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, onuncu fıkrasının başına “Fakültede eğitim alanlar eğitim süresinin iki katı,” ibaresi eklenmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Fakültenin esas öğrenci kaynağı, sınavların yapıldığı yıl 1 Ocak tarihi itibariyle yirmi iki yaşından gün almamış lise ve dengi okulların mezunlarıdır. Polis meslek yüksek okullarından dikey geçiş ile de fakülteye öğrenci alınabilir,” “Akademiye alınacak öğrencilerin nitelikleri, giriş esas ve şartları ile polis meslek yüksek okullarından dikey geçiş yapılmasına ilişkin usul ve şartlar yönetmelikle belirlenir. Fakülte ve ilk derece amirlik eğitimi öğrencileri Akademi bünyesinde ücretsiz iaşe edilir, yatırılır, sağlık giderleri ve yönetmelikle tespit edilecek ihtiyaçları Devletçe karşılanır. Polis memuru olarak eğitim görenlere ayrıca tayın bedeli ödenmez. Polis memuru olarak eğitim görenler hariç, fakülte, polis meslek yüksekokulu ve ilk derece amirlik eğitimi öğrencilerine ayrıca harp okullarında bulunan askeri öğrencilere ödenen miktarda harçlık ödenir.” “Fakülteyi veya ilk derece amirlik eğitimini başarı ile bitiren öğrenciler 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununda belirlenen komiser yardımcısı rütbesinde ihtiyaç duyulan kadrolara atanırlar.“
POLİS AKADEMİSİ BÜNYESİNDE LİSANS EĞİTİM ÖĞRETİM DE VERİLEBİLECEK
Daha önceki Polis Akademisi tanımında; “ön lisans ev lisans üstü eğitim-öğretim olarak bünyesinde fakülte, enstitü ve polis meslek yüksek okulları bulunan özerkliğe sahip yüksek öğretim kurumunu” düzenlemesine Lisans hükmü de getirildi.
MADDE 9– 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) bendinde bulunan “ön lisans, lisans üstü eğitim-öğretim,” ibaresi “ön lisans, lisans, lisans üstü eğitim-öğretim,” şeklinde, (n) bendinde bulunan “Güvenlik Bilimleri Fakültesi:” ibaresi “Fakülte:” şeklinde değiştirilmiş, (s) bendine “Akademi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “fakülte,” ibaresi eklenmiştir.
JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI VE SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI TSK BÜNYESİNDEN ÇIKARILARAK DİREK İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAĞLANIYOR
MADDE 6- 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tüm yönleriyle içişleri Bakanlığına bağlanmış olup, yürütülen görevler ile ilgili hizmet esaslarını düzenleyen 211 sayılı İç Hizmet Kanunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğinin kapsamı dışına çıkmıştır. Personel tarafından yürütülen görevlerin icrası esnasında ve görev dışı zamanlarda uyulması gereken kuralların ve sahip olunması gereken vasıfların belirlenmesi ile ilgili konularda mevzuat ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Özellikle bütün kıyı birlikleri ile Van Gölü’nde görev yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin disiplinin muhafazası, görev anlayışı ve kurum kültürünün devamının sağlanması amacıyla hazırlanacak yönetmeliğin Bakan onayı ile çıkarılmasına yasal dayanak oluşturulması için 2692 sayılı Kanuna ek madde eklenmesi amaçlanmaktadır.
GÜVENLİK KORUCULARINA DİSİPLİN CEZASI
Teklifle, güvenlik korucularına uyarma, kınama, ücretten kesme, görevden çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller sıralanıyor.
Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan veya ödül alan güvenlik korucuları hakkında bir derece hafif olan disiplin cezası uygulanabilecek.
Meskun yerlerde silah atmak fiili, devlet veya kişilerin zarara uğramasına yol açmışsa durumun niteliğine ve ağırlığına göre görevden çıkarma cezası uygulanacak.
Göreve gelmemek, geç gelmek ve görev yerinden erken ayrılmak fiilleri uzun süreli veya görevi aksatacak biçimde gerçekleşmişse görevden çıkarma cezası verilecek.
Yazılı kağıt, belge, kayıtlar ve her türlü dijital veri üzerinde işlenen yasak fiiller devlet veya kişileri zarara uğratmış ya da hizmetin gecikmesine, durmasına veya aksamasına neden olmuşsa görevden çıkarma cezası uygulanacak.
Silahla dikkatsizlik, tedbirsizlik veya ihmal sonucu yaralamaya veya ölüme sebebiyet verilmesi halinde, işleniş şekli, durumun ağırlığı ya da zararın derecesi ile fiilin konusunun önem ve değerine göre görevden çıkarma cezası verilecek.
Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç, gereç, silah, cihaz ve teçhizatı korumamak, kaybolduğunu veya çalındığını bildirmemek, görevin sona ermesine ya da amirlerince istenmesine rağmen geri vermemek fiilleri, devleti veya kişileri zarara uğratmışsa görevden çıkarma cezası uygulanacak.
Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin bir yıl içerisinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanacak. Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının bir yıl içerisinde üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilecek.
Pmyo sınavını kazanıp askerde olan adayların durumu ne olacak?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.