Polisler bütün hizmet bölgelerinde görev yapmak zorunda mı?

Polis memurları zorunlu bölgelerdeki bütün gruplarda görev yapmak zorunda mıdır?

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin değişmesiyle polis memurları 2 hizmet bölgesinde toplamda 4 grupta görev yapacaklar. Bir çok polis memuru tarafından " polislerin bütün gruplarda görev yapmasının zorunlu olup olmadığı" sorusunun cevabını güncel yönetmelik çerçevesinde izah edeceğiz.

Yönetmeliğin " Tanımlar " Başlıklı 3. maddesinde zorunlu bölgenin tanımı şu şekilde yapılmaktadır;
Zorunlu bölge: İkinci bölgeyi, ifade eder.

Yine yönetmeliğin " Bölgeler ve Gruplarda Hizmet Zorunluluğu " başlıklı 5. maddesinde
"Personelin; iki bölge içerisinde yer alan dört grupta da görev yapması esas olup, ikinci bölgede yer alan her iki grupta da görev yapması zorunludur.

Zorunlu hizmet süresini tamamlayan personel atamaya tabidir. İkinci bölgede yer alan her iki grupta da görev yapan personelin, önceden görev yapmış olduğu grup ve ile tekrar ataması yapılabilir." hükmü amirdir.

3. maddede zorunlu bölge tanımında 1. bölgenin geçmeyerek sadece ikinci bölge ile sınırlandırılması ve 5. maddenin birinci fıkrasında " dört grupta da görev yapması esas olup, ikinci bölgede yer alan her iki grupta da görev yapması zorunludur" diyerek birinci bölgedeki her iki grupta görev yapmanın zorunlu olduğuna dair bir hüküm getirilmeyip, sadece ikinci grupta yer alan her iki grupta görev yapmanın zorunlu olduğu beyan edilmektedir.

İlgili yönetmelik maddelerinden açıkça anlaşılacağı üzere 1. bölgedeki gruplarda görev yapmak zorunlu değildir ancak ancak ikinci bölgedeki her iki grupta da görev yapmak zorunludur. 5. maddenin ikinci fıkrasında ' ikinci bölgenin her iki grubunda görev yapan personelin daha önce görev yapmış olduğu gruba ve ile atamasının yapılacağı ' yönündeki hüküm de bu görüşü desteklemektedir. Zira her iki doğu görevini bitiren memur görev yapmadığı batı grubuna gitmek zorunda değil, görev yapmadığı grup olsa bile aynı gruba ve hatta aynı ile atanabilir.

Sonuç olarak; polisler ikinci bölgenin iki grubunda görev yapmak zorundalar ama birinci bölgenin iki grubunda da görev yapma zorunlulukları yoktur.