Soru: Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Oyunculuk Bölümü’nü okudum. Hayalim polis olmaktı, çok şükür oldum ve severek mesleğimi yapıyorum. Oyunculuk bölümünü okuyan üniversite arkadaşlarımdan bazıları dizilerde yan rollerde oynuyorlar ve bana da oynamam konusunda teklifte bulundular. Devlet memurları dizi veya filmlerde oynayabilir mi? Oynayabilirse şartları var mıdır ve nelerdir? Bu konu hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Cevabımız: Değerli takipçimiz, devlet memurları memuriyetlerine engel olacak şekilde birinci derecede başka işlerle uğraşamazlar. Tacir veya esnaf sayılacak kazanç getirici başka işler yapamazlar. Kazanç sağlamamak, devlet memurlarının itibar ve güven duygusunu zedelememek şartıyla dizi ve filmlerde hobi olarak oynamalarında hiçbir engel yoktur. Dizi veya filmlerde figüranlık veya oyunculuk yapabilirsiniz. Konunun tam olarak anlaşılabilmesi için dilerseniz bu konuyu mevzuatlar çerçevesinde daha geniş bir kapsamda açıklayalım.
Bildiğiniz gibi devlet memurları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabiler. 657 Sayılı Kanun’un 28. maddesinde “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç)” hükmü amir olup; devlet memurlarının “tacir veya esnaf” olmalarına neden olacak işleri yapmaları açıkça yasaklanmıştır. DMK madde 125’te “Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,” ın cezası kademe ilerlemesinin durdurulması olarak belirlenmiştir. 7068 Sayılı Kanun’da ise “Devlet memurları tarafından yapılamayacağı 657 sayılı Kanunda belirtilen kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak.” Meslekten çıkarma cezaları arasında sayılmıştır. Bir polis olarak DMK kapsamında yasaklanan kazanç getirici faaliyette bulunmak meslekten çıkarma cezasını gerektirir. Daha önce cezanız yok ise bir alt ceza olan 24 ay uzun süreli durdurma cezası verilebilir. Ancak kazanç elde etmediğiniz ve devlet memurluğunun itibar ve güven duygusunu zedeleyecek bir sonuç olmadığı sürece dizilerde oyunculuk yapabilirsiniz.
Devlet Personel Başkanlığı 2014 yılında bu konu hakkında “Hobi amaçlı, kazanç getirici faaliyet olmamak kaydıyla” devlet memurlarının dizilerde oynayabilmeleri konusunda olumlu görüş belirtmiştir.
Yine 2016 yılında Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği de “ Hadise Devlet memurunun sinema filminde rol almasına ilişkindir. Dolayısıyla ortada anılan hükmün birinci fıkrası kapsamında esnaf veya tacir sayılmayı gerektiren bir faaliyette bulunma talebi olmadığı gibi, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olan memurun mesleki faaliyette bulunmak üzere serbest veya bağımlı çalışmayı kural olarak yasaklayan ikinci fıkra kapsamında değerlendirilebilecek bir çalışma talebinin de bulunmadığı görülmektedir. Bu durumda 657 Sayılı Kanun’un Devlet memurları yüklediği diğer mükellefiyet ve sorumluluklar haleldar edilmemek kaydıyla, adı geçenin talebinin kabulüne mezkur 28. madde bakımından hukuki bir mania bulunmadığı değerlendirilmiştir.” şeklinde değerlendirmede bulunarak bir engel olmadığını açıkça belirtmiştir.
Not: Disiplin Cezası alan, eş durumu ataması yapılmayan, rütbe terfi alamayan, polis okullarından ilişiği kesilen veya başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.
GSM: 0552 559 4913
www.polismevzuat.com
İkinci Silahla Göreve Gidilir Mi?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Merhaba polis okulu sınavlsrına hazırlanıyorum ve bir sinema filmi teklifi aldım tereddütüm şudurki filme gidersem polis okuluna alınırmıyım ?
Merhabalar, sinema filminde oynamak polisliğe girişte engel değildir. Sinema filminde oynayabilirsiniz sorun olmaz.