Diyarbakır İdare Mahkemesi, polislerin görev saatleri dışında silah kullanmalarıyla ilgili önemli bir emsal karara imza attı.
İdare mahkemesi Polis Memurlarının görev dışında karşılaştığı olaya müdahale etmesi nedeniyle ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi bütün polis memurlarını ilgilendiren önemli bir emsal karara imza attı. Polis memuru görev saatleri dışında aracıyla seyir halinde giderken, başka bir araç polis memurunun aracına çarpar. Polis memuru kendisinin polis olduğunu beyan edip olaya dair trafik ekibinin çağrılarak tutanak tutulmasını ister. Şahıs arabasına binerek aniden kaçmaya başlar. Polis memuru da arabasına binerek şahsı takip etmeye başlar. Trafik ışıklarında aracı durduran polis memuru şahsın arabadan inmesi yönünde uyarıda bulunur. Şahıs arabasıyla polis memurunun arabasına ileri geri giderek yeniden çarparak kaçmaya çalışır ve arabasını polis memurunun üzerine sürer. Yeniden kaçan şahsı durdurmak için polis memuru önce havaya uyarı ateşi açar ve akabinde arabanın lastiklerine ateş ederek arabayı durdurur.
Polis ekipleri gelerek şahsın GBT’si yapıldığında şahsın “Silahlı Terör Örgütü Kurma, Yönetme ve Üye Olma” suçundan dosya firarisi olduğu” tespit edilir ve şahıs gözaltına alınarak hakkında gerekli resmi işlem başlatılır. Ayrıca şahıs 1.97 promil alkollü çıkar.
Bu olay nedeniyle polis memuru hakkında “Meskun yerlerde, binalarda, herkesin dolaşıp gezebileceği veya oturabileceği yerlerde silah atmak” tan soruşturma başlatılarak 24 Ay Uzun Süreli Durdurma Cezası verilir.
Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi polis memurunun görev dışında karşılaştığı olaya müdahale etmesi nedeniyle polise ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.
Avukat beyler tarafından açılan davada, İdare Mahkemesi 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu‘nun “Zor ve silah kullanma” başlıklı 16. maddesinde “Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir.” ve aynı kanunun Ek 4. maddesinde “Polis, görevli bulunduğu mülki sınırlar içinde, hizmet branşı, yeri ve zamanına bakılmaksızın, bir suçla karşılaştığında suça el koymak, önlemek, sanık ve suç delillerini tesbit, muhafaza ve yetkili zabıtaya teslim etmekle görevli ve yetkilidir. Bu madde hükmü gereğince bir suça müdahale eden polise karşı işlenen suçlar görevli memura karsı işlenmiş suç; müdahalede bulunan polisin işlediği suçlar ise görevli memurun işlediği suç sayılır.” hükümlerine istinaden, İdarece polis memuruna silah kullandığı için verilen disiplin cezasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle İPTAL etti.
Bu karar bütün polisleri ilgilendiren önemli bir emsal karar olduğu için tüm emniyet teşkilatı polis memurlarına hayırlı olsun.
Not: Disiplin cezası alan, Ataması yapılmayan, Düşük performans notu verilen, Atamada sorun yaşayan, Rütbe terfi alamayan, Branştan çıkarılan, Pomemden elenen, Fazladan şark yapan, eş durumu ataması yapılmayan, Polis okullarından ilişiği kesilen veya Başka konularda idare ile sorun yaşayan bütün memur ve öğrenciler, sorunların çözümü ve detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
GSM: 0552 559 4913
Kişilere karşı onur kırıcı söz söylemekten polis memuruna verilen cezanın iptali.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.