a

Açığa alınan memura maaşından yapılan kesinti ne zaman ödenir

Açığa alınan memurun maaşından yapılan kesinti ne zaman geri verilir?

Açığa alınan memura maaşından yapılan kesinti ne zaman ödenir

soru: Adli bir olay nedeniyle yaklaşık 2 yıl açıkta kaldıktan sonra göreve başladım. Göreve başlayalı 3 ay olmasına rağmen açıkta kaldığım sürede maaşımdan yapılan 3’te 1’lik kesinti hala hesabıma yatırılmadı. Maaşımdan yapılan kesintiyi ne zaman alabilirim?

Açığa alınıp mesleğe geri dönen memur açıkta kaldığı sürede kesilen maaşını hangi şartlarda ve ne zaman geri alır?

Cevabımız: Değerli takipçimiz, görevden uzaklaştırma diğer adıyla açığa alınma ile ilgili hükümler, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 137. ve 145. maddeleri arasında, ” Görevden Uzaklaştırma ” başlığı altında düzenlenmiştir.

Madde 141: “(Değişik: 30/5/1974 – KHK-12; Aynen kabul; 15/5/1975 – 1897/1 md.)
Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.

143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.” Hükmünden açıkça anlaşılacağı üzere; açığa alınıp geri dönen memura 143. maddedeki şartların sağlanması durumunda açıktaki sürede maaşından yapılan 3te 1lik kesintinin iade edileceği belirtilmektedir.

Madde 143:Soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce:
a) Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler;
b) Yargılamanın men’ine veya beraatine karar verilenler;
c) Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar;
ç) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler;
Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır.

Hükmü gereğince yukarıdaki maddelerde gerçekleşen şartların yani;
• Memurluktan çıkarmadan başka bir ceza almış olması,
• Yargılamanın meni veya beraatine karar verilmiş olması,
• Kovuşturması genel af ile kaldırılmış olması,
• Memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenmiş olması,
durumlarında bu kararların kesinleşmesi halinde görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır. Buradaki son cümle önem arz etmektedir. Sayılan şartların oluşmasında kararların kesinleşmiş olması gerekmektedir. Bu maddelerin kesin olarak gerçekleşmesi durumunda maaşınızdan yapılan 3te 1lik kesinti size iade edilecektir.

Siz adli bir konudan dolayı açığa alındığınız için;
beraat etmeniz, memurluktan başka bir disiplin cezası almanız veya memurluğa engel olmayacak adli bir ceza almanız durumunda, yani hakkınızda bir karar verildiği zaman açığa alınma nedeniyle maaşınızdan yapılan kesinti size ödenir.

Bu konuda kazanılan emsal karar için >>TIKLAYIN<<

Not: Disiplin cezası alan, Açıkta maaşından yapılan kesinti, Açığa alınma, Atamada sorun yaşayan, Rütbe terfi alamayan, Branştan çıkarılan, Pomemden elenen, Fazladan şark yapan, eş durumu ataması yapılmayan, Polis okullarından ilişiği kesilen veya Başka konularda idare ile sorun yaşayan bütün memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.
GSM: 0552 559 4913





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Tüm Yorumlar (6)
  • Bülent
    3 sene önce
    0 0

    Polis Memuru bir olaydan dolayı açığa alınıp 9 ay hapis yattıktan sonra 19 ay açıkta kaldıktan sonra İdari yönden Cezaya Mahal Yoktur Adlı yönden beraat alırsa 9 Ay hapis yattığı için ne kadar tazminat alır

  • admin
    3 sene önce
    0 0

    9 ay hapis cezası için maddi manevi tazminat hesaplanır,
    19 aylık açıktaki sürelerinizde ise kesilen maaşlar verilmekle beraber, manevi tazminat da verilebilir. Tazminatın miktarına dava sonunda mahkeme karar verir.

  • Bülent
    3 sene önce
    0 0

    Maaştan kesilen 3te1 ler ödenirken faiz ödeniyormu

  • admin
    3 sene önce
    0 0

    Bülent bey yasal faiz ödenmiyor, o dönemde alınan maaştan yapılan kesinti kadar ödeniyor. Ama enflasyon farkı vb durumlardan kaynaklanan maddi zararlar için tazminat davası yolu açıktır.

  • Nokta
    3 sene önce
    0 0

    Peki; disiplin yönünden meslekten ihraç vs alınmadı mesleğe dönüldü ve açıktaki eksik maaş iade edildi fakat sonrasında adli süreçten olumsuz bir sonuç çıktı ve adli süreç sonucuyla meslekten ihraç edildi. Bu durumda verilen para geri alınabiliyor mu?

  • admin
    3 sene önce
    1 1

    Bu karışıklığın önlenmesi için kararın kesin verilmesi bekleniyor. Şayet adli olarak henüz karar verilmediyse kararın verilmesi bekleniyor. Adli karardan sonra maaş kesintisinin iade edilip edilmeyeceği netleşiyor.

Sıradaki haber:

Devlet memurları en az kaç gün yıllık izin kullanabilir ? 1 gün yıllık izin alınabilir mi ?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.